CTET  Exam 2019 (July) Paper 1 |Part – 4  Language – 1   English

CTET  Exam 2019 (July) Paper 1

Exam Date: 07.07.2019

Part – 4  Language – 1   English

Directions : Read the passage given below and answer the questions that follow. (91 to 99) :

The future of water will be a gamble – resting entirely on the way we decide to play the game here. Either we continue to use water irresponsibly, threatening the very existence of this planet, or we adopt sustainable and smart water management practices to build a water secure future.

By 2050, India’s total water demand will increase by 32 percent from now. Industrial and domestic sectors will account for 85 percent of the additional demand. Over-exploitation of ground-water, failure to recharge acquires and reduction in catchment capacities due to uncontrolled urbanisation are all causes of the precarious tilt in the water balance.

If the present rate of groundwater persists, India will have only 22 percent of the present daily per capita water available in 2050, possibly forcing the country to import its water.

Optimists believe that India’s people some 1.7 billion by 2050, will have integrated water efficient practices into their daily lives. If the ambitious water sustainability goals set by global industries and governments are testament we dare say that the world has begun to recognize water as a resource after all.

While beverages giants are focussed on returning water to the communities where they manufacture their drinks, food processing are engaging with farmers and upstream actors to minimise water usage across the supply claim and textile houses are evangelising the concept sustainable fashion. Companies have realised the risks emanating from the possibility of a water-scarce future. This has triggered companies to engineer process, implement water optimizing, technologies, establish water audit standards, and use a collaborative approach to deal with the water crisis.

91. Persistent ground water depletion will water NOT necessitate :

(1) import of water

(2) shutting down of industries

(3) adoption of smart adoption management technologies

(4) using water judiciously

Answer – 1

92. Optimists cannot pin their hope for better water management on :

(1) integrating water efficient practices into daily use.

(2) reducing demand for water by using new technologies.

(3) discovering new ways of augmenting water supply.

(4) treating sea water for domestic and industrial sectors.

Answer – 2

93. The problem of acute water scarcity in future cannot be dealt with by companies through

(1) establishing water audit standards

(2) implementing water optimising technologies

(3) discovering a viable substitute water.

(4) re-engineering processes

Answer – 3

94. Which one of the following words is most similar in meaning to the word ‘threatening’ as used in the passage?

(1) frightening

(2) menacing

(3) coercing

(4) persisting

Answer – 2

95. Which one of the following words is most opposite to the meaning of the word ‘increase’ as used in the passage ?

(1) decrease

(2) perceive

(3) achieve

(4) relieve

Answer – 1

96. Identify the clause in the underlined part of the following sentence :

He breathed his last in the village where he was born.

(1) Noun clause

(2) Adjective clause

(3) Adverb clause

(4) Principal clause

Answer – 2

97. What part of speech is the underlined word in the following sentence ?

I do not know why he is so curious about it.

(1) Adjective clause

(2) Noun clause

(3) Principal clause

(4) Adverb clause

Answer – 4

98. We will face a severe water-scarcity problem in future mostly because :

(1) ground-water level water is steadily decreasing.

(2) water is not a renewable source.

(3) by 2050, demand for water will increase considerably.

(4) we do not use water responsibly..

Answer – 4

99. Which of the following will NOT lead to a severe water imbalance ?

(1) flawless water infrastructure.

(2) over-exploitation of water.

(3) failure to recharge acquifers.

(4) uncontrolled urbanisation

Answer – 1

Directions : Read the extract given below and answer the questions that follow (Q. Nos. 100 to 105) by selecting the correct/most appropriate options :

All creation drinks with pleasure, Drinks at Mother Nature’s breast; All the just, and all the evil, Follow down her rosy path. Kisses she bestowed, and grape wine, Friendship true, proved e’en in death; “Every worm knows nature’s pleasure, Every cherub meets his God. Gladly, like the planets flying True to heaven’s mighty plan, Brothers, run your course now, Happy as a knight in victory.

100. Which of the following does not support the idea that Mother Nature’s love embraces all ?

(1) All creation drinks at Mother Nature’s heart.

(2) She bestows kisses on all her children

(3) She loves all the just but not all the evil.

(4) She also blesses us with true friendship.

Answer – 3

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*